Hogy Everton elvesztette az FA kupát (és a bajnoki és a szuper kupát) Liverpoolnak 1986-ban

Egy alternatív valóságban ez lett volna az a nap, amikor Everton egy példátlan magas hangulat felé indult, és Alex Fergusonnal 13 évvel később követte a jelölőt. Ha nem lett volna a Heysel katasztrófa, akkor az Anglia képviselői lettek volna az 1985-86-as Európa-kupaban. Senki sem tudja garantálni, hogy győzedelmeskedtek volna, de mivel egy angol csapat nyerte meg a trófeát az elmúlt kilenc évben héten, és hogy Everton 1985-ben megnyerte a Kupagyőztesek Kupáját, akkor a könyvesboltok kedvencei lettek volna . Ebben a valóságban elhagyták a ScreenSport Super Cupot, a népszerűtlen makeweight versenyt, amelyet a labdarúgó-ligában kiütötte az európai kalandok hiánya. Elvesztették a Unibet  döntőben. Liverpoolnak. Nyilvánvalóan.

Nem mindegyik elvesztette a Liverpoolot.Everton védelme a bajnoki cím kezdetét rosszul, a vereség el a Leicester City, és összeomlott el az Oxford United április 30-án, amikor elvesztették, és megengedte Kenny Dalglish oldalát, hogy megelőzze őket. Az új játékos-menedzser alatt a Liverpool bizonytalan kezdetét vette, és csak öt első bajnoki mérkőzését nyerte meg, mielőtt októberi lelettel öt győzelmet aratott.

Egyik klub sem tudott gyertyát Ronnak Az Atkinson Manchester Unitedje, aki egymás után elnyerte az első 10 mérkőzését, mielőtt rosszul vergődött volna, februárban lemondott a Unibet vezetésről négy győzelem után, és végül a negyedik helyen végzett, a West Ham United mögött. De a Liverpool a legjobb eredményt mentette meg a 34-es ponttól, míg a Dalglish a szezon utolsó napján a Stamford Bridge-ben a bajnoki címért nyert célt szerezte.Elutasította Európa és legyőzte a bajnokságot, legalább Everton még mindig volt az FA-kupa. A hivatalos részvétel 98,000 volt, de szinte biztosan magasabb volt. Ez volt az első minden, a Merseyside FA Kupa döntője, és senki sem akart hiányozni. Egy támogató nézte az egész játékot a tetőről. Egy másik rajongó a stadion oldalán halálbuzdító lendületet tett, megragadva egy támogató kezét, aki kinyújtott egy ablakból.Hogy Neville Southall megnyerte az Év Játékosa díját az 1984-85-es szezonban Tovább…

Az Evertont megdöntötte Neville Southall hiánya, aki abban az időben valószínűleg a világ legjobb kapusa volt.De a helyettesítője, a 22 éves Bobby Mimms teljesen elkápráztatta hirtelen promócióját, és hat egymást követő tiszta lapot tartott a bevezetéséből, és mindössze három gólt hagyott kilenc bajnoki mérkőzésén. Facebook Twitter Pinterest A tömeg a Wembley-ben. Fotó: Liverpool FC via Getty Images

És az Everton is felmelegedett. Gary Lineker nyáron Leicester City-ből írt alá, és már Barcelona figyelmét is felkeltette, 30 helyen végzett a bajnokságban. A sztrájkpartner, Graeme Sharp, újabb 19-et vett fel. Az év 1985-ös PFA játssza, Peter Reid a középpályán állt, míg a gyönyörű Kevin Sheedy, aki nem tudta megcsinálni Anfieldt, balra fordult. Howard Kendall egy félelmetes csapatot hozott létre.

Liverpoolnak is volt célja, 23-an Ian Rush-ból és 13-ból dán középpályás Jan Molby-ből.Őrzönek még izgalombaigazolt volna a pályavasúti pályán. Dalglish, most 35 éves, csak nyolcszor vette fel magát március előtt, inkább a Rush-ot Paul Walshzal párosította, miközben a pálya széléről figyelte. De Walsh bajon sérült meg, és Dalglish visszahúzódott a harcba. A hátsó részen a Liverpool gyakorlatilag át nem ereszthető volt. A szezon utolsó kilenc játékában egyetlen célt fogadtak el. Mark Lawrenson, aki a legtöbb versenyen sérülést szenvedett, a szinte mindig jelenlévő Alan Hansen mellett tért vissza. Facebook Twitter Pinterest

Úgy gondolom, minthogy mindazt a tétet vesszük, amely eredetileg egy játék roskadozó és inkoherens rendetlenségét jelenti. Liverpool látszólag éles és nagyon kevés esély van. Az ötödik percen belül Steve Nichol keresztből telt az élen.A tisztességes Jim Beglin labdát Kevin McDonaldhoz semmi sem jelent, amikor Kevin Ratcliffe és Derek Mountfield azonnal leállítják. Mimms gyorsan elhagyja a Craig Johnston ütemét, és kétségtelen, hogy az Everton a jobb oldal. Büdösek, amikor Alan Robinson játékvezető tagadja őket az első félbüntetés után Nicol nagy kihívása után, nem utolsósorban azért, mert Everton és Robinson már marhahússal rendelkeznek. Robinson nem vette észre Hansen kézilabdáját az 1984-es Milk Cup döntőben, egy hiba, ami még mindig rossz. Liverpool.

Lineker gyors és Everton újra és újra próbálja megszabadítani őt. A 24. percben Reid sikeresen átengedte a passzt, és egy pillanatra az angol csatár látja a célt.De Lawrenson gyorsabb, versenyez, hogy megnyerje a lábát, és tagadja, hogy Everton nagy eséllyel átvette a vezetést. De még négy perc múlva semmit sem tehet a dolgokról.

A Molby egyik éles átadását a Dalglish másképp szabályozza. A golyó a Reid lábáról lóg a csomagtartójából, és felnéz és tökéletesen súlyozott 50 yardos labdát játszik a tetején, hogy Lineker üldözzen. Lawrenson túl magas a pályán, hogy segítsen ebben az időben, és Lineker ellen Hansen. A fogadók nem fogadnak fogadást. Teljes sebességgel Lineker lenyomja a lövést. Grobbelaar leesik, de nem tudja eléggé elkapni a labdát, és Lineker követi. Ismét Grobbelaar elterjedt, de hiába. Ahogy oly sokszor játszott már ebben a szezonban, Lineker örömmel kerget.A BBC kommentárban Jimmy Hill-t lenyűgözik. “Nem rossz cél, a világbajnokság szem előtt tartva” – mormogja. “Ha a szomszédaidat olyan golyóval lehet elkapni, amikor ismeri a játékodat, akkor nagyon jól működhet a külföldiekkel szemben.” Everton.

A Liverpool nem tudja, a félhomályban a frusztráció rámutatott. Egy újabb lépés lebontása után Dalglish felkapja a labdát, és Sheedy lába elcsúszik, mielőtt röviden összefogja. Egy másik játékvezető sárga lapot húzott ki. Robinson nyugodt szóra menekül.

Bármi legyen Dalglish, vagy Ronnie Moran, hadnagy, úgy dönt, hogy mondja a szünetben, hogy nem hat.Mindössze hét perc a második félidőre, a Liverpool elkezdett darabokra vágni, és a labdát a saját dobozában megcsinálni, és lehetővé téve Sheedy számára, hogy lövöldözze a lövést a messze túl. Grobbelaar, aki a katonai akciót a Rodosz Bush háborúban látta, keményen bámulja csapattársait, és mindkét ujjával többször megcsapolja templomát. Használd az eszed. Nézd, milyen vagyok én vagyok. Gondol. Állj pánikba. Hatvan másodperccel később megmutatja a pontját, teljes hosszúságú mentést tesz a hosszú távú, határtalan, Sheedy szabadrúgásból. Everton fékezkedik.

De Grobbelaar csak egy percig tarthatja a türelmét, mielőtt szabadon birkózik, és szabadságot szenved. Egy ugró keresztre ugrik, és leesik. A labdát visszaveszik a dobozba, és újra megpróbálja megragadni, Sharp kihúzza a kezéből.Grobbelaar üdvözli Beglint, hogy hagyja el a labdát, és a doboz szélén rohant, hogy megkapja. Figyelmeztetés nélkül Beglin lenyomja a lábát, és megragadja a labdát, amikor Grobbelaar tehetetlenül elmozdul a gőzből a füléből. Trevor Steven beavatkozik, és a zimbabwei kapus eléri az olyan intenzív haragot, hogy a csizmája alatti gyep elkezd gyújtani. Ismét Beglin bejut az úton. Végül Grobbelaar felkapja a labdát, és az iráni arca felől lerobbantja dühét egy hüvelyknyi távolságból. Ő dühösen eldobja védőjét, majd visszahívja őt, a labdát a lábához cipeli, ismét felszólítja a labdát, és felemeli a labdát.

Az Everton rajongói nevetéssel nevetnek. Micsoda nap. Nem csak Liverpoolot dobálják, hanem egymás ellen harcolnak.Egy perccel később a labda ismét a Grobbelaarra esik. Felveszi, mély lélegzetet vesz, és céltalanul lefújja a játékból. “Megcsörrent” – mondja John Motson. Nem rossz. Everton újra megtalálja a Lineker-et, hosszú labdával később, de ezúttal Hansen először érte el és nyugodtan visszaküldi a kapust. És ez a pillanat, amikor a játék a fejedre fordul. Facebook Twitter Pinterest Ian Rush a győztes pontozásával. Fotó: Bob Thomas / Getty Images

Grobbelaar elhúzza a labdát Lawrensonnak. Nyomás alatt Lawrenson elcsúszik a labdát a közelmúltban megvádolt Beglinnak. Beglin összetöri a labdát, ahol Mountfield eléri, és továbbadja Stevensnek a jobb oldalon. De amikor Stevens megpróbálja eljátszani a labdát, sikerül csak megtalálni Ronnie Whelan-t, aki gyorsan középre tolja Molby-t.Molby gyengéden megkönnyíti a labdát a dobozba, hogy csak üljön fel Rush pályáján, mint egy kölyökkutya, amelyre vágynak. Van egy villogó csizma, jobb és bal, Mimms maradt sodródott, és a labda a háló hátsó részébe sodródik, közvetlenül a tüzes Johnston előtt, aki sikertelenül próbálkozik Nugent-el a soron. Ez nem csak cél. Ez egy ördög az Everton számára. A Liverpool még soha nem vesztett egy olyan mérkőzést, amelyben a Rush gólt ért el, ez a tendencia az Arsenal elleni következő bajnokság döntőjéig tart.

Ha valakinek kétségei vannak, az Everton sorsa jön a 61. percben, amikor egy gyengén hárított Hansen erőteljesen elindult egy üres net a Sharp, csak a csúcsra gravitációval ugrott Grobbelaar.Ez nem Everton napja. Kilencven másodperccel később Liverpool átvette a vezetést. Molby ismét az alkotó, aki egy alacsony keresztet vezet az Everton hat yard dobozában. Dalglish nem érheti el. Johnston képes. Az ausztrál, aki hirtelen elhagyja a labdarúgást 1988-ban, hogy komolyan beteg testvérét gondozza, a Liverpool előtt áll.

Everton megszakadt. Az a teljesítmény, amely jellemezte a teljesítményét, elhúzódik. Alig fenyegetnek újra, és lassan elkerülhető a Liverpool harmadik. Molby, aki visszadobta a csapatot a versenyben, Whelant találja a raggedy Everton vonalak mögött. Rush-ot, minden embert, aki a doboz túlsó oldalán nyílik. A labda tökéletes, és a Rushnek ideje van ahhoz, hogy irányítsa, mielőtt a cél alsó sarkába zúdítaná, és elküldi valaki kameráját.Hat perc van hátra, de véget ér. Két nagyméretű, fehér kabátot felölelő férfiak merülnek fel az eredménytáblára manuális frissítés céljából. Everton 1-3 Liverpool. És Emlyn Hughes, Andy Grey és Terry Venables BBC panelje sok mindent megtárgyal. Facebook Twitter Pinterest

Idővel kevesen emlékeztek Everton szerepére ebben a kampányban. Dalglish szezonja volt. Liverpool csak az ötödik csapat nyerte meg a dupláját, csak a harmadik csapat, aki ezt a 20. században tette. És ez csak az első menedzseri szezon volt. Egy olyan szezon, amely Európában az Everton dicsőségét hozta volna magával, egy olyan szezon, amely a saját kettős büszkeségét hozta volna magával, semmibe sem hagyta őket.1986-ban nem volt bajnokok Ligája csoportja, és még akkor is, ha volt ilyen, egyetlen angol csapat sem lett volna szabad játszani velük. Az 1985-ös FA-kupa döntője: Manchester United v Everton. hogy megnyerje a bajnokságot a következő szezonban, és kilenc pontot ért el a Liverpool előtt, de ez volt a vége. Az európai száműzetés által frusztrált Howard Kendall 1987 nyarán elindult az Atletico Bilbao-ba. Az Everton még elérte az 1980-as évek közepén elért csúcspontokat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s